Krapte op de markt

Een van de dingen die ons werk zo leuk maakt, is het feit dat de arbeidsmarkt altijd in beweging is. Natuurlijk zit er beweging in de inhoudelijke behoefte van onze opdrachtgevers ; rollen veranderen door nieuwe technieken en methodieken. Zo werden er enige tijd geleden nog geen Full Stack Developers gezocht en is dit nu eerder regel dan uitzondering. Maar ook de kwantitatieve behoefte is uiteraard conjunctuurgevoelig.

We zien al langer dat de markt écht aantrekt, maar dat wordt nu ook met cijfers onderbouwd.
Het UWV heeft recent het rapport "Technische en ICT-beroepen - Arbeidsmarktbeschrijving" gepubliceerd, waaruit een aantal interessante conclusies te trekken is.

Welke conclusies vallen ons op?

  • Vraag naar hoger geschoold personeel blijft hoog; MBO'ers kiezen steeds meer voor vervolgopleiding
  • Het aandeel vrouwen dat voor een ICT opleiding kiest is in de afgelopen jaren toegenomen
  • Vergrijzing speelt voorlopig nog geen betekenisvolle rol
  • Het aantal vacatures voor informaticaberoepen is ten opzichte van 2013 aanzienlijk toegenomen
  • Het aantal uitzenduren vertoont sinds 2013 een flink stijgende lijn
  • Ten opzichte van Q2 2014 is er voor informaticaberoepen een significant grotere krapte op de arbeidsmarkt
  • Krapte spanningsindicator
  • Er zijn duidelijk aanwijsbare krapteberoepen in de ICT
  • Krapteberoepen

Hoe merken wij dit in de praktijk?
Inderdaad, aan met name Developers1, Testers2 en Business Analisten3 wordt door de markt hard getrokken. Toegegeven: het kost ons ook steeds meer moeite om de juiste persoon te vinden met de beste aansluiting op de klantvraag. Besluitvorming binnen veel organisaties is er echter (nog) niet op gericht om snel een knoop door te hakken over wie in te huren als aanvulling op een project. En steeds vaker heeft een freelancer het voor het uitkiezen. De zelfstandige professional kiest in veel gevallen dan voor de eerste die wel in staat is om een go te geven voor de inhuur. Kortom: er wordt steeds meer getrokken aan goede, ervaren specialisten.

Het is ons specialisme de krenten voor u uit de pap te vissen. Alleen hebben deze professionals / krenten het veelal voor het kiezen. Met de marktsituatie van de afgelopen jaren in het achterhoofd, kiezen zelfs de allerbeste ZZP'ers veelal voor zekerheid. First come, first served.

Wat betekent dit voor u?
Bewustzijn. We zien helaas nog té vaak dat een met zweet en tranen (nee, geen bloed) geselecteerde kandidaat té lang moet wachten op besluitvorming. Een ander die de markt al wel doorziet, kaapt het vogeltje voor uw neus weg!
En wij? We blijven er hard aan trekken en zitten er bovenop. En waar we kunnen, helpen wij zoveel mogelijk om de keuzes te vereenvoudigen.

Het hele rapport dat met cijfers onze waarneming bevestigt is hier te dowloaden.

 

1: C#.Net (ASP, WCF, WPF). Java (zowel backend als frontend)
2: Gecertificeerde Testanalisten met ervaring in testcoördinatie, Agile en een technische basis
3: Binnen de finance sector met specifieke domeinkennis