Furby

Wij hebben kinderen in de lagere school leeftijd en sinds kort is er in het huishouden een nieuw 'huisdier' bij: Furby.

Voor wie er niet gelijk een belletje gaat rinkelen: Furby was een grote hit eind jaren '90 en is het beste te omschrijven als een interactieve knuffel, die er uit ziet als een vriendelijke kruising tussen een uil, een hamster en een kat. Eind 2012 is er echter een compleet nieuwe Furby geïntroduceerd, die is voorzien van de modernste technologieën, zoals motion sensors, touch sensors, microphone, speaker en lcd-displays (de ogen).

Kortom: een hedendaagse robot in knuffelverpakking. Furby reageert op geluiden, aanraken en beweging. Daar komt nog bij dat er een mobiele app is, waarmee je onder andere kunt communiceren met het beestje en het kunt voeren met allerlei snacks. Wat de Furby nou echt bijzonder maakt, is dat hij reageert op hoe je met hem omgaat. Zijn gedrag / karakter wordt gevormd door zijn baasje. Geef je hem bijvoorbeeld te lang niet te eten, dan gaat zijn maag hoorbaar knorren. In het begin spreekt hij alleen Furbish, maar naarmate je meer met hem speelt en praat, gaat hij meer Nederlandse woorden gebruiken.

Het meest bijzondere echter, is dat je zijn stemming kunt beïnvloeden, gevolgd door zijn gedrag en uiteindelijk zijn karakter. Jouw Furby zal waarschijnlijk een lieve, aanhankelijke en zorgzame kameraad worden, maar evengoed kan hij veranderen in een gemeen, hebberig monster. Hebberigheid, een eigenschap waarover jammer genoeg veel detacheringsspecialisten en bemiddelingsbureaus beschikken. Veel zelfstandigen in de IT hebben het al eens meegemaakt: ingezet op een leuke opdracht, maar er moest toch nog even een paar Euro van hun tarief af. Want ja, anders kan de opdracht niet doorgaan... Niet veel later wordt in de praktijk duidelijk hoeveel er aan de strijkstok blijft hangen. De freelancer voelt zich bekocht. En deze tussenpartijen dachten te hard: "Kah moo-lah ah-mah!" (Ik geld hebben!).

Het fijne aan een Furby, die een vervelend karakter heeft gekregen, is dat je hem kunt resetten en opnieuw kunt beginnen met opvoeden. Hiervoor even het batterijklepje opschroeven en met een pen of iets dergelijks de resetknop indrukken. Waar zit de resetknop bij graaiende bemiddelingsbureaus...? Want uiteindelijk is het toch belangrijk dat zowel opdrachtgever als zelfstandige over de inzet kunnen zeggen: "Kah noo-loo!" (ik ben blij!).


Evan Bouchard Womens Jersey